Graphic Avenue - Automatisch paginanummers toevoegen in InDesign
Menu
A+ A A-

Automatisch paginanummers toevoegen in InDesign

Je hebt een prachtig boek of tijdschrift opgemaakt in InDesign, en handmatig een paginanummer toegevoegd op elke bladzijde. Maar nu moet er een pagina extra worden toegevoegd, ergens in het midden natuurlijk. Een ramp, want al je paginanummers kloppen niet meer. Dit kan handiger. Hoe? Lees het in deze tutorial.

In deze tutorial maak ik gebruik van InDesign CC 2017. 

Stramienpagina

Ga naar Venster → Pagina's. Dubbelklik bovenaan op het paginaminiatuur van het stramien (in dit geval naast A-stramien).

De stramienpagina zal nu openen in InDesign. Maak een tekstkader op de plaats waar je het paginanummer wilt invoegen. Ga naar menu Tekst → Speciaal teken invoegen → Markeringen → Huidig paginanummer. Of gebruik de toetscombinatie Alt + Shift + Ctrl + N. Er verschijnt nu een hoofdletter "A" in het tekstkader. Geef deze een opmaak. Bij linker en rechterpagina moet je dit tekstkader natuurlijk 2 maal toepassen in de stramienpagina.

Als je klaar bent ga je terug naar je document (door op een willekeurige pagina te klikken in het venster Pagina's). Je zult zien dat op de pagina's met het aangepaste stramien het paginanummer is toegepast.

Staat er geen "A" of "B" (of een andere stramien naam) in de paginaminiaturen, sleep dan het paginaminiatuur van het toe te passen stramien op de pagina in het venster Pagina's.

Je zult zien dat bij verplaatsen, toevoegen of verwijderen van pagina's het paginanummer automatisch wordt aangepast, mits het stramien op de pagina is toegepast. 

Graphic Avenue staat graag tot je dienst voor boek- of tijdschriftopmaak (of welke opmaak dan ook). Contacteer Graphic Avenue!
back to top