Graphic Avenue - Een watermerk aan een foto toevoegen
Menu
A+ A A-

Een watermerk aan een foto toevoegen

Je hebt prachtige foto's gemaakt en je wilt deze graag met iedereen delen, bijvoorbeeld via Facebook. Maar je wilt niet dat iedereen zomaar ongevraagd jouw foto's gaat gebruiken. De oplossing hiervoor is een watermerk toevoegen aan jou foto's. Hoe? Dat lees je in deze tutorial.

In deze tutorial maak ik gebruik van Photoshop CC 2017. Ik laat meteen zien hoe je een handeling (action) van het watermerk maakt in Photoshop. Dit betekent dat je dit op een batch van foto's kunt toepassen en niet elke foto apart hoeft te openen en het watermerk erin hoeft te kopiëren.

Handeling opnemen

Open een beeld in Photoshop, bij voorkeur één met dezelfde afmeting en resolutie als de serie beelden waar straks het watermerk op moet worden toegepast. Open het Venster Handelingen (Actions). Klik onderin op het icoon Nieuwe handeling maken.

watermerk tutorial

Geef je handeling een naam en ken eventueel een sneltoets (functietoets) toe aan je handeling (niet nodig voor deze tutorial) en klik op Opnemen. Je zult nu zien dat onderin het venster Handelingen (Actions) een rood bolletje verschijnt. Vanaf nu wordt alles wat je doet in Photoshop opgenomen.

Watermerk aanmaken

Maak een tekstlaag aan en typ de tekst die je in het watermerk wilt hebben. Bij mij staat er de tekst "© Graphic Avenue". Klik met je rechtermuistoets op de tekstlaag in het lagenpalet en kies Tekst omzetten naar pixels. Dubbelklik nu op de laag. Zet bij Opties voor overvloeien de schuif bij Geavanceerd overvloeien op 0%. Dit maakt je tekstlaag volledig transparant. Geen zorgen, we maken de tekst terug zichtbaar.

Je gaat nu spelen met de optie Schuine kant en reliëf. Dit geeft je "onzichtbare" tekst diepte, waardoor deze toch zichtbaar wordt, maar op een watermerk gaat lijken. Ik heb gekozen voor onderstaande waarden.

Als je tevreden bent, klik je op OK. Gebruik de toetsencombinatie Shift + Ctrl + E (zichtbare lagen verenigen) of kies deze optie in het lagenpalet. Sla nu je foto op als het gewenste bestandsformaat. Sluit je afbeelding en klik op de stopknop (het vierkantje) in het Handelingen-venster. De hele handeling is nu opgenomen.

Watermerk toepassen op een serie foto's

Ga naar Bestand → Automatisch → Batch. Kies linksboven je net aangemaakte handeling en daaronder de bronmap (de map waar de foto's in staan die een watermerk moeten krijgen). In het rechtergedeelte van het venster kies je of de foto's mogen worden overschreven (Doel: Opslaan en sluiten). Je kan hier ook een andere map kiezen om je foto's met watermerk in op te slaan. Photoshop zal nu alle foto's 1 voor 1 openen en het gemaakte watermerk op het beeld toepassen, het beeld weer opslaan en afsluiten. Wil je de handeling tussendoor stoppen, druk dan op Esc

Natuurlijk kan Graphic Avenue altijd je foto's voorzien van een watermerk (of andere beeldbewerking). Contacteer me!
back to top