Graphic Avenue - Een Word-sjabloon maken
Menu
A+ A A-

Een Word-sjabloon maken

Word-sjabloon maken Word-sjabloon maken

Je hebt een mooi logo en je wilt dit graag op je briefpapier of facturen, een briefhoofd dus. Maar je verbruikt te weinig briefpapier om dit speciaal te laten drukken. Een oplossing is om een Word-sjabloon te maken waarin je briefhoofd is opgenomen met al je belangrijke bedrijfsgegevens, zodat je gewoon je eigen briefpapier kunt printen. Dat ziet er pas professioneel uit.

Voor deze tutorial gebruik ik Microsoft Office 365 Word.
Ook ga ik uit van standaard A4 papier.

Printer witruimte

Allereerst is het handig om te weten dat de meeste (kantoor)printers niet tot aan de rand je papier kan bedrukken. Houd hier rekening mee bij het ontwerpen van je sjabloon. Het is verstandig om een marge in te bouwen aan de zijkanten. Ik kom hier later op terug. Je kunt dit altijd testen door een afbeelding op A4 formaat uit te printen en kijken hoeveel witruimte rondom wordt vrijgehouden door de printer.

Afbeelding afmetingen

Maak een afbeelding in je favoriete beeldbewerkingsprogramma, met hierin je logo en eventuele extra informatie die je in het briefhoofd wilt opnemen.
Zorg dat de afbeelding een breedte heeft van 21 cm (de breedte van een A4 papier) en een goede resolutie (300 dpi heeft de voorkeur). Omgerekend in pixels wordt je afbeelding dan 2480 pixels breed.
Als je dit wilt controleren, ga je naar Windows verkenner en klik met je rechtermuistoets op de afbeelding. Ga naar het tabblad Details.
details afbeelding
Hier zie je de afmetingen van de afbeelding in pixels. Maak je geen zorgen als de breedte groter is dan 21 cm of 2480 pixels. Dit kan je in Word nog aanpassen.

Afbeelding plaatsen in Word

Open een nieuw Word-document. Klik op Invoegen → Afbeelding. Je afbeelding zal nu geplaatst worden in het midden van je document bovenaan, maar met een ruime witruimte rondom. Dit gaan we oplossen.

Rechtermuisklik op je afbeelding in Word en kies Grootte en positie. Klik op het tabblad Formaat.

Pas bij Schaal de Hoogte aan naar 100%. Als Hoogte-breedteverhouding vergrendelen is aangevinkt, zal automatisch de breedte ook worden aangepast naar 100%.
Andere optie is om bij Breedte Absoluut 21 cm in te vullen. 
Indien je afbeelding geen witruimte aan de zijkanten voorziet en je printer niet tot aan de randen kan drukken, pas je hier de breedte van je afbeelding aan.

Ga nu naar het tabblad Tekstterugloop en zorg dat In tekstregel niet geselecteerd is, maar een andere variant. Dit is nodig om de positie van de afbeelding te kunnen aanpassen.

Heb je een afbeelding die kleiner is dan de volledige breedte van je A4, bijvoorbeeld enkel een logo, en je wilt ernaast je bedrijfsgegevens typen, selecteer dan Om kader of Contour.
Wil je je afbeelding gebruiken als een watermerk, selecteer dan Achter tekst.

Ga nu naar het tabblad Positie. Vul dit in zoals onderstaande afbeelding als de afbeelding tot aan de bovenzijde van de pagina mag komen (witruimte is voorzien in afbeelding indien nodig).

Heb je witruimte nodig boven je afbeelding, vink dan bij Verticaal Absolute positie aan en vul het aantal centimeters in die je nodig hebt.

Opslaan als Word-sjabloon

Als je afbeelding en eventuele teksten naar tevredenheid zijn geplaatst, is het tijd om het document om te zetten naar een Word sjabloon.
Ga naar Bestand en klik op Opslaan als. Kies een locatie om je bestand op te slaan en kies voor documentindeling onderaan in het venster bij Opslaan als:  voor Word-sjabloon. De bestandslocatie wordt automatisch gewijzigd naar de map waar de Office-sjablonen worden bewaard.

Als je nu kiest voor Bestand → Nieuw → Sjabloon → Privé zal hier je sjabloondocument te vinden zijn.

Hulp nodig bij het maken van de sjabloon-afbeelding of bij het opmaken van de sjabloon? Contacteer me!
More in this category: « Een Facebookbericht plannen
back to top