fbpx

Als starter wil je het liefst zoveel mogelijk zelf doen. Je wilt zelf je afbeeldingen bewerken voor je website, je webshop of je social media. Creatief bezig zijn is heerlijk. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat zelf doen (veel) geld bespaart. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je zelf afbeeldingen gaat bewerken. In deze blog vind je de 5 must knows, namelijk afmeting en resolutie, fotobewerkingsprogramma’s, waar vind je je afbeeldingen, auteursrecht en afbeelding als logo.

1. Afmeting en resolutie

Elke beeldtoepassing vraagt om een eigen afmeting en resolutie. Zo gebruik je voor drukwerk een andere resolutie dan voor afbeeldingen die je gebruikt voor internet. En de verschillende social media platforms vragen ook allemaal om een andere afmeting van je afbeelding.

Drukwerk

Wanneer je een afbeelding maakt of bewerkt voor drukwerk, zorg dan dat de resolutie minimaal 300 dpi is. Een lagere resolutie zorgt ervoor dat je afbeelding wazig of pixelig wordt weergegeven. De drukker wordt hier niet blij van. Ook staat het niet erg professioneel wanneer je afbeeldingen in je bedrijfsbrochure er niet optimaal uit zien.

Schermgebruik

Als vuistregel kan je nemen dat afbeeldingen voor weergave op een scherm (internet, social media, presentaties, …) 72 dpi moeten zijn. Wat hierbij belangrijk is, is de breedte en hoogte van je afbeelding in pixels. Je komt hier eenvoudig achter.

Klik met je rechtermuistoets op je afbeelding in Windows Verkenner en kies onderaan “Eigenschappen”. Ga nu naar het tabblad “Details”. Hier vind je de breedte en hoogte van je afbeelding in pixels. Ook zie je hier de grootte van je afbeelding in KB of MB. Hoe groter dit getal, hoe langer het duurt voordat een afbeelding is geladen op een website.

Social Media

Deze pixelafmeting is dus belangrijk wanneer je afbeeldingen gaat maken voor social media. Frank Watching maakt elk jaar een handig overzicht van alle pixelformaten: https://cdn.frankwatching.com/app/uploads/2019/12/Het-ultieme-overzicht-van-alle-socialmedia-afmetingen-voor-2020-infographic.jpg

Afbeeldingen met tekst, een logo of fijne lijntjes zien er op social media vaak beter uit in het bestandsformaat PNG in plaats van JPG. De lijnen zijn dan scherper en de teksten minder wazig.

2. Fotobewerkingsprogramma’s

Canva

Moet je al deze afmetingen dan onthouden? Natuurlijk niet. Ze zijn altijd op te zoeken (lang leve Google). En er komen steeds meer programma’s die deze afmetingen gaan opnemen. Een goed voorbeeld hiervan is Canva, een gratis programma waarmee je onder andere beelden kunt bewerken voor gebruik op social media.

Voordat je begint kies je wat voor afbeelding je wilt (bijvoorbeeld Instagram-bericht) en Canva zorgt dat je je afbeelding op het juiste formaat gaat maken en exporteren. Canva kan je ook gebruiken als app op je telefoon. Alle afbeeldingen die je in de desktopversie hebt gemaakt, zijn meteen beschikbaar in je app, zodat je deze eenvoudig kunt delen op bijvoorbeeld je Facebookpagina. Je vindt Canva hier: https://www.canva.com/

Photoshop

Wil je het professioneler aanpakken, dan kies je natuurlijk voor Adobe Photoshop. Dit is dé standaard in de grafische wereld voor fotobewerking. De mogelijkheden van dit programma zijn eindeloos en Photoshop laat zich dan ook niet vergelijken met Canva. Photoshop kan je een week lang gratis proberen via https://www.adobe.com/nl/products/photoshop/free-trial-download.html.

3. Waar vind je je afbeeldingen?

Je weet nu met welke programma’s je je afbeeldingen kunt bewerken en hoe groot deze moeten worden, maar hoe kom je aan al die mooie content voor je social media pagina’s en je website.

Fotograaf

Je kan foto’s laten maken bij een fotograaf. Je bent dan verzekerd van unieke content. Niemand anders zal deze foto’s hebben. Ook zal je fotomateriaal er professioneel uitzien. Hier hangt uiteraard wel een prijskaartje aan.

Zelf foto’s maken

Wat de fotograaf kan, kan jij ook. Maak mooie composities, zorg voor goed licht (liefst daglicht) en ga aan de slag! Maak je eigen persoonlijke en unieke beelden! En pas deze aan met een filter in Canva of Photoshop en zet er een mooie quote bij of over.

Stockfoto’s

Gelukkig bestaan er al heel veel foto’s en deze zijn verzameld over honderden websites. Voor een groot aantal hiervan moet je betalen (bijvoorbeeld Adobe Stock foto's), maar er zijn er ook een aantal die je gratis mag gebruiken. Hieronder een overzicht van websites waar je gratis beelden kunt downloaden die vrij zijn van auteursrechten.

 • RGB Stock: http://www.rgbstock.com/
  Deze website bevat veel beelden, maar je kan enkel Engelstalige zoektermen gebruiken.
 • Free Images: https://nl.freeimages.com/
  Op deze website kan je zowel Nederlandstalige als Engelstalige zoektermen gebruiken.
 • Libre Stock: http://librestock.com/
  Dit is een verzamelwebsite met auteursrechtenvrije foto’s. Het is een Engelstalige website, maar sommige Nederlandse woorden leveren ook zoekresultaten op.
 • Pixabay: https://pixabay.com/nl/
  Op deze website kan je fijn in het Nederlands naar beelden zoeken.
 • Unsplash: https://unsplash.com/
  Deze website bevat minder beelden dan de overige voorbeelden hier genoemd, maar de kwaliteit van de beelden is vaak hoger en creatiever.
 • Stockio: https://www.stockio.com/
  Deze website kent enkel Engelse zoektermen.

4. Auteursrecht

Waarom kan je niet gewoon afbeeldingen downloaden via Google of van elke andere website? Omdat er op deze beelden auteursrecht zit! Wanneer je zonder toestemming foto’s of afbeeldingen gebruikt die door iemand anders zijn gemaakt, kan deze persoon je verzoeken de beelden terug offline of uit publicatie te halen en je kunt een boete krijgen. Doe dit dus niet.

5. Afbeelding als logo

Je kan een afbeelding ook als logo gebruiken. Beter is het om een gevectoriseerd beeld te gebruiken als logo. Een afbeelding bestaat namelijk uit pixels, en als je deze uitvergroot (misschien word je wel sponsor van de plaatselijke voetbalclub en komt je logo op een groot bord langs de lijn te staan) en de resolutie is ontoereikend, dan zal je logo er niet mooi uit zien. Randen worden wazig en pixelig.

Wil je toch echt een afbeelding gebruiken als logo? Zorg dan dat je de afbeelding in verschillende resoluties tot je beschikking hebt. Voor je website gebruik je je logo met de afbeelding in een lagere resolutie dan voor je visitekaartje. En voor gebruik op groter formaat (autobelettering bijvoorbeeld) gebruik je een nog hogere resolutie van je logo. Je hebt dus altijd een aantal versies van je logo tot je beschikking, afhankelijk van de toepassing.

Dit artikel kan affiliate links bevatten.

Aanraders