Canva licenties uitgelegd

Het is misschien een wat saai onderwerp, maar wel heel belangrijk als je met Canva werkt: licenties. In deze blog beantwoord ik de meest gestelde en belangrijkste vragen over dit onderwerp. Houd er echter rekening mee dat Canva ten allen tijde de regels kan aanpassen, dus beschouw deze informatie als een richtlijn. Als je twijfelt, kun je altijd de Canva-website raadplegen voor up-to-date informatie of contact opnemen met de Canva-helpdesk met jouw specifieke vraag.

Gebruik van Pro-elementen met de gratis versie

Stel, je gebruikt de gratis versie van Canva en je wilt een Pro-element in je ontwerp opnemen. Moet je dan meteen een maandelijks abonnement aanschaffen? Gelukkig niet. Als je slechts één Pro-element nodig hebt, kun je een licentie krijgen om het te gebruiken voor slechts één euro. Dit is handig als je eenmalig een ontwerp maakt, omdat je het kunt bewerken en downloaden zoveel als je wilt. Als je echter van plan bent om het in meerdere ontwerpen te gebruiken, moet je per ontwerp betalen. Bijvoorbeeld, als je een Pro-element wilt gebruiken voor het maken van een Instagram-post, een YouTube-video, een TikTok-video en een thumbnail, kost dat je 4 euro. Als je dit regelmatig doet, is het misschien voordeliger om een abonnement af te sluiten voor onbeperkte toegang tot Pro-inhoud en andere geweldige functies. Probeer Canva Pro 30 dagen gratis.

Naamsvermelding bij foto's in jouw ontwerpen

Moet je de naam van de fotograaf vermelden als je Canva stockfoto's in jouw ontwerpen gebruikt en deze publiceert? Over het algemeen niet, hoewel het waarschijnlijk wel wordt gewaardeerd. Een uitzondering is wanneer je Canva-inhoud gebruikt voor redactioneel gebruik, zoals het plaatsen van een Canva-stockfoto naast een krantenartikel, op een website of in een blog. In dat geval moet je de maker vermelden met het copyrightsymbool, de naam van de bijdrager en de Canva-website.

Gebruik van Canva stockfoto's met mensen voor promotie

Mag je stockfoto's met mensen gebruiken om goederen en diensten te promoten? Over het algemeen wel, maar er zijn beperkingen. Je mag geen beledigende, pornografische, obscene, immorele, lasterlijke, of reputatieschade veroorzakende content maken. Daarnaast mag je mensen in stockafbeeldingen niet op een negatieve manier afbeelden of iets suggereren over hun betrokkenheid bij immorele of illegale activiteiten of gezondheidsproblemen.

Gebruik van Canva-content voor handelsmerken

Mag je Canva-content gebruiken om een logo te maken dat je als merk wilt registreren? Nee, dat mag niet. Een handelsmerk geeft exclusieve rechten aan de eigenaar van het logo, en omdat Canva-inhoud door iedereen kan worden gebruikt, kun je geen exclusieve rechten claimen. Je kunt Canva-logosjablonen gebruiken voor persoonlijke projecten en inspiratie, maar niet voor geregistreerde handelsmerken.

Verkoop van ontwerpen gemaakt met Canva

Mag je ontwerpen die je met Canva maakt verkopen? Ja, dat mag, maar er zijn voorwaarden. Als je producten wilt verkopen die jouw ontwerpen bevatten, moeten deze ontwerpen echt uniek zijn en mogen ze geen directe kopieën zijn van Canva-inhoud. Je kunt geen Canva-stockfoto op een product plaatsen en verkopen. Als je twijfelt, gebruik dan je eigen foto's en zorg ervoor dat je de juiste toestemming hebt.

Verkoop van Canva-ontwerpen

Mag je Canva-ontwerpen digitaal verkopen, ook als ze Pro-inhoud bevatten? Bestaande sjablonen op Canva kunnen niet worden doorverkocht zoals ze zijn. Je moet je eigen unieke sjabloonontwerpen maken met toegevoegde tekst, lettertypen, kleuren en lay-outs. Als jouw sjabloonontwerp Pro-inhoud bevat, moet de sjabloon in Canva blijven als een deellink, om de rechten van de makers te beschermen.

Gebruik van Canva-muziek

Mag je Canva-muziek gebruiken voor commerciële video's? Ja, maar met beperkingen. Pro muziek kan worden gebruikt voor online advertenties op platforms zoals YouTube en sociale media, maar niet voor traditionele media of commercials op betaalde kanalen. Het remixen van Pro-muziek is ook niet toegestaan.

Gebruik van externe afbeeldingen in Canva

Mag je afbeeldingen van internet kopiëren en in Canva plakken om ze commercieel in jouw ontwerpen te gebruiken? Nee, dit is niet toegestaan, tenzij je toestemming hebt van de kunstenaar of de eigenaar van de rechten van die afbeelding. Het gebruik van afbeeldingen zonder toestemming schendt de voorwaarden van Canva en is niet ethisch.

Dit was een flinke dosis informatie, maar hopelijk heb je nu een duidelijker beeld van wat wel en niet is toegestaan bij het gebruik van Canva. Wil je uitgebreidere info, beluister dan de Canva witch podcast over dit onderwerp.

Dit artikel kan affiliate links bevatten.