de juiste kleur afdrukken vanuit Canva

Kleuren spelen een cruciale rol in het ontwerpproces, of het nu gaat om het maken van digitale afbeeldingen of het drukken van materialen. Maar het kan frustrerend zijn als de kleuren die je op je beeldscherm ziet er anders uitzien wanneer ze worden afgedrukt. Dit veelvoorkomende probleem heeft te maken met het verschil tussen RGB (Rood, Groen, Blauw) en CMYK (Cyaan, Magenta, Geel, Zwart). Hoe krijg je nu de juiste kleuren in jouw Canva ontwerp, zowel op je scherm als in de gedrukte versie?

Wat is RGB en CMYK? 

RGB is een kleurmodus die wordt gebruikt voor het weergeven van kleuren op het scherm. Het werkt door de drie primaire kleuren (rood, groen en blauw) te combineren in verschillende intensiteiten om een breed scala aan kleuren te creëren. Bij RGB wordt de afwezigheid van kleur weergegeven als zwart, terwijl de maximale intensiteit van elke kleur wit produceert.

Aan de andere kant hebben we CMYK, een kleurmodus die wordt gebruikt voor het drukken van materialen. CMYK werkt door vier inktkleuren (cyaan, magenta, geel en zwart) te combineren op een wit oppervlak. De afwezigheid van kleur wordt weergegeven als wit, terwijl de maximale intensiteit van elke inktkleur zwart produceert.

Waarom verschillen kleuren op het scherm van geprinte kleuren? 

Het belangrijkste verschil tussen RGB en CMYK is het kleurbereik dat ze kunnen weergeven. RGB heeft een breder kleurbereik dan CMYK, wat betekent dat het in staat is om meer levendige en heldere kleuren weer te geven. Dit is vooral zichtbaar bij hele felle kleuren of neonkleuren, maar ook bij sommige pasteltinten.

Tips voor kleurconsistentie

Hier zijn enkele tips om kleurconsistentie te bereiken tussen je ontwerp in Canva en je afdrukken of drukwerk:

  1. Druk testafdrukken af: Voordat je een groot aantal exemplaren afdrukt, is het raadzaam om een testafdruk te maken om te zien hoe de kleuren eruitzien op papier. Dit geeft je de mogelijkheid om eventuele aanpassingen te maken voordat je een volledige oplage laat drukken.
  2. Kies kleuren en kleurcodes uit die zowel op het beeldscherm als in afdruk er goed uitzien volgens jouw standaard.
  3. Communiceer met je drukker: Als je specifieke kleurvereisten hebt voor je afdrukwerk, is het belangrijk om dit te communiceren met je drukker. Ze kunnen je adviseren over kleurinstellingen en aanbevelingen doen om de beste resultaten te behalen.

Tip: om onverwachte kleurverschillen te voorkomen, is het handig om je kleuren te kiezen aan de hand van kleurkaarten. Deze kan je openen in Canva én afdrukken. Op basis van de afdruk kies je een kleur en in Canva kan je vervolgens de kleurcode opzoeken. Super handig. Door het invullen van onderstaand formulier ontvang je automatisch gratis de kleurenkaarten template.

Dit artikel kan affiliate links bevatten.