Artificial Intelligence (AI) gebruiken in Canva

Ik ben echt super enthousiast over alle mogelijkheden die AI (artificial intelligence of kunstmatige intelligentie) ons gaat bieden én nu al biedt. Afgelopen weken heb onderzoek gedaan naar de AI functies binnen Canva. En dat zijn er nogal wat.

Text to image / Tekst naar Afbeelding

Deze functie bestond al een tijdje in Canva, maar is sinds februari 2023 (Canva Create) enorm verbeterd. Zo is bijvoorbeeld de resolutie van de gegenereerde afbeelding 4x zo groot geworden (2048 x 2048 px ipv 512 x 512 x). En ook is het aantal standaard stijlen die je in Canva kunt kiezen hiervoor enorm uitgebreid.

Text to image is een magische afbeelding generator die tekst omzet naar een afbeelding. Hiermee kan je dus theoretisch elke afbeelding die jij maar wilt creëren. Je moet wel hiervoor de juiste omschrijving invoeren. Daar zijn wat trucjes voor. Ik heb hier onderzoek naar gedaan en leg jou dit uitgebreid uit in een video masterclass van 1 uur. Je kunt deze tijdelijk gratis aanvragen via het formulier onderaan deze blog.

Magic Eraser / Gum

Heb jij er ook al van gedroomd dat Canva meer op Photoshop gaat lijken? Deze functie is echt magisch, maar wel alleen beschikbaar in Canva Pro (probeer 30 dagen gratis). 

Met de magische gum verwijder je ongewenste objecten uit een afbeelding of foto. En in plaats van een lege of witte ruimte over te houden, genereert Canva automatisch nieuwe pixels in jouw afbeelding. Zo lijkt het alsof het verwijderde object er nooit is geweest.

Magic Edit

Dit is nog maar een beta functie, maar ook hiermee bereik je magische resultaten. Dit is een functie die je moet zien om te geloven. Zowel Magic Edit als Magic Eraser bespreek ik uitgebreid in de video over Canva en AI, die je met het formulier onderaan deze blog kunt aanvragen.

Magic Presentations en Magic Design Templates

Nog 2 magische functies die je niet wilt missen. Ze zijn makkelijk over het hoofd te zien. Voor nu dien je hiervoor nog je taalinstellingen op Engels te zetten om toegang te krijgen. In de video van de masterclass over Canva en AI demonstreer ik hoe je hier het meeste uithaalt.

Canva Translate en Draw / Tekenen

Je kunt Canva echt voor jou gaan laten werken. Je hebt (bijna) geen externe programma's meer nodig. De tekentool in Canva is enorm verbeterd. Ook kan Canva nu hele pagina's met teksten voor jou vertalen. Probeer dit zeker eens uit.

Magic Write

Deze functie was eerst alleen beschikbaar in Canva Docs, en je moest er je taalinstelling voor veranderen naar Engels. Maar dit is veranderd. Magic Write is nu beschikbaar in elk ontwerp en je kunt er veel meer mee dan enkel teksten laten schrijven. Denk ook aan:

  • Teksten samenvatten
  • Teksten uitbreiden
  • Teksten herschrijven
  • Teksten aanpassen mbv Magic Write

Ook Magic Write bespreek ik uitgebreid in de video die je onderaan deze blog kunt aanvragen.

(Auteurs)rechten

Al deze AI functies zijn geweldig. Maar er zijn natuurlijk wel wat regeltjes waar je rekening mee dient te houden. Hoe het zit met eigendoms- en auteursrechten vertel ik je ook in de video van de masterclass over Canva en AI.

De video duurt ongeveer 1 uur en is tijdelijk gratis beschikbaar. Ik hou niets achter voor je en laat je echt zien wat je allemaal met AI in Canva kunt en wat de voor- en nadelen zijn. Veel kijk- en Canvaplezier!

Liever luisteren? Dat kan ook. Zoek de Canva witch podcast op via je favoriete podcast app, of luister via Spotify door hier te klikken.

Dit artikel kan affiliate links bevatten.