Niet elk bestand wat je downloadt uit Canva is geschikt om naar een drukker te sturen. Je hebt dit misschien al gemerkt. Maar het is absoluut mogelijk om een goed bestand te verkrijgen vanuit Canva waarmee jouw drukker uit de voeten kan.

PDF voor afdrukken

PDF voor afdrukken

Belangrijk is om voor drukwerk altijd te kiezen om je ontwerp te downloaden als PDF - Afdrukken. Dit is de beste optie en geeft het beste eindresultaat. 

Deze PDF is geoptimaliseerd voor drukwerk. De resolutie van de gebruikte afbeeldingen in je ontwerp zal hoger zijn dan bij PDF - Standaard. 

Ook word je ontwerp niet "plat" gemaakt, zoals in een JPG of PNG. Indien nodig kan een drukker jouw PDF nog aanpassen aan zijn drukwerkspecificaties.

CMYK in Canva

CMYK in Canva

Wanneer je kiest voor PDF - Afdrukken, heb je de mogelijkheid (in Canva Pro, Canva voor Education en Canva Enterprise) om een kleurruimte te kiezen. 

Kort uitgelegd: RGB is voor schermen, CMYK voor afdrukken. Kies voor drukwerk dus altijd voor de CMYK kleurruimte.

Hieronder vind je de uitgebreide uitleg.

Nog geen Canva Pro. Probeer het hier 30 dagen gratis uit.

kleurruimte

Kleurruimte

Het hele zichtbare kleurenspectrum is groot. Niet alle kleuren die je kunt waarnemen, zijn af te drukken. De RGB kleurenruimte (voor schermen) is kleiner dan het zichtbare kleurenspectrum, maar een stuk groter dan de CMYK-kleurruimte. Je kunt je dus voorstellen dat niet elke kleur die je op je scherm (RGB) ziet, kan worden afgedrukt (CMYK).

Op de afbeelding omvat de witte lijn de CMYK-kleurruimte. Zoals je kunt zien is deze een stuk kleiner dan de RGB-kleurruimte. Als je een RGB-afbeelding omzet naar een CMYK-afbeelding wordt voor de kleuren die niet in de CMYK-kleurruimte vallen het dichtstbijzijnde alternatief getoond. Vaak zullen kleuren minder helder zijn. Bijvoorbeeld neon-achtige kleuren zijn heel mooi in RGB, maar kunnen slecht worden weergegeven in de CMYK-kleurruimte.

RGB kleurruimte

De RGB kleurruimte

De letters RGB staan voor Rood, Groen en Blauw. RGB kleuren worden voortgebracht dmv licht en gebruikt door beeldschermen, telefoonschermen, tablets, televisies, enz. Zoals je kunt zien in deze afbeelding krijg je door het combineren van 2 primaire (rood, groen of blauw) licht een secundaire (geel, magenta of cyaan) kleur licht. Daar waar alle 3 de lichtbundels elkaar overlappen krijg je wit
licht.

CMYK kleurruimte

De CMYK kleurruimte

De letters CMYK staan voor Cyan (cyaan), Magenta, Yellow (geel) en blacK (zwart). CMYK is de standaard kleurruimte voor drukwerkvoorbereiding. Logisch, je eigen printer gebruikt ook deze inkten.

CMYK in je printer

In bovenstaande afbeelding zie je hoe een gekleurde afbeelding wordt samengesteld door de inkten van je printer of bij je drukker.

Zoals je misschien wel gezien hebt, zijn de primaire (rood, groen en blauw) kleuren van de RGB-kleurruimte de secundaire kleuren in de CMYK kleurruimte. En als je de 3 kleuren combineert, krijg je zwart. Dit zwart wordt in de praktijk niet gebruikt om echt zwart mee te drukken, omdat dit een beetje vuil bruinzwart is. Ook is het moeilijk om kleine zwarte tekst in register te drukken als je 3 inkten gebruikt hiervoor. Daarom dat er nog een vierde inkt aan toe is gevoegd: echt zwart.

Hulp nodig bij het drukklaar maken van je Canva bestand? Neem dan contact met ons op.

Dit artikel kan affiliate links bevatten.