Ontwerpen ordenen in Canva

Canva is een super programma om mee te werken. Maar de homepage van Canva, daar waar al je ontwerpen samenkomen, wordt snel een rommeltje. En probeer dan nog maar eens een ontwerp terug te vinden. Herkenbaar? In deze blog een aantal tips om een goede mappenstructuur voor al je ontwerpen te maken binnen Canva.

Start met al je bestanden door te lopen 

  • Verwijder de ontwerpen die je niet meer nodig hebt. Denk hierbij aan kopieën van templates of sjablonen die je nooit hebt gebruikt.
  • Kopieën van ontwerpen die je voor de zekerheid hebt gemaakt, maar nu niets staan te doen kunnen ook weg.
  • Archiveer de ontwerpen in de juiste mapjes die je later nog wel nodig hebt.

Ben je bang om iets weg te gooien wat nog niet weg mag, maak dan een map “Archief” aan. In plaats van een ontwerp echt weg te gooien, verplaats je dit naar de archief map. Heb je er over een jaar dan nog steeds niets mee gedaan, dan kan je het alsnog weggooien.

Alles bekijken en hernoemen

Loop al je ontwerpen na en hernoem bestanden met namen als:

  • Copy of social media post Facebook
  • Ontwerp versie 2 (of versie 3, versie 4, enz.)
  • Ontwerpen met enkel de naam Instagram post, en geen beschrijvende naam. Deze hernoem je, want anders vind je deze never nooit meer terug

Maak een mappenstructuur

Maak een plan over hoe je al je mappen gaat indelen. Denk hierbij aan hoofdmappen, submappen en subsubmappen. Dit kan je best even op papier doen. Er is geen one-size-fits-all oplossing hier. Iedereen werkt op zijn eigen manier.

Bij mij is een deel van mijn bestanden volgens de volgende indeling:

  • op klant (hoofdmap)
  • vervolgens op social media kanaal (map in map)
  • en dan op datum (map in map in map)

Vergeet ook niet om mappen te maken voor je afbeeldingen.

1000 items in 1 map

Kon je eerst maximaal 200 items in een map bewaren (dit is nog steeds het geval voor de gratis Canva gebruikers), in Canva Pro kan je nu tot wel 1000 items in 1 map bewaren 

Heb je nu een Pro account én meer dan 200 items in een map staan en besluit je om je Pro account om te zetten naar een gratis Canva account? Dat kan, je blijft de huidige extra items boven de 200 gewoon in de map(pen) houden. Je kunt niets extra's toevoegen, maar er verdwijnt ook niets.

Gratis Canva Pro 30 dagen uitproberen? Klik hier.

Dit artikel kan affiliate links bevatten.