Als je aan het ontwerpen bent, kan het heel overweldigend lijken. Er zijn zoveel lettertypes waar je uit kunt kiezen. Welke kies je nu uit? En hoeveel verschillende gebruik je in 1 ontwerp? En hoe weet je of ze wel bij elkaar passen?
Het combineren van lettertypes is een kunst op zich. Kleine aanpassingen tussen de gebruikte fonts, een veelgebruikt Engels woord voor lettertype, kunnen al grote verschillen maken.
3 soorten lettertypes
Er zijn eigenlijk 3 grote categorieën met lettertypes. Het is handig om dit te begrijpen, voordat je lettertypes gaat combineren.
1. Schreefletters
Deze worden ook wel Serif genoemd. Dit zijn lettertypes waarbij de stokken en de staarten en andere uiteindes een dwarsstreepje hebben. Deze dwarsstreepjes noemen we schreven. De schreefletters bestaan sinds de invoering van de boekdrukkunst. Ze zijn dan ook bedoeld om je ogen makkelijk langs de tekst te leiden door middel van de schreven. Een schreefletter leest lekker weg in drukwerk en lange geprinte teksten, denk aan scripties. Voor beeldschermen worden schreefletters afgeraden, omdat bij een lage beeldschermresolutie en een kleine lettergrootte de schreven kunnen wegvallen waardoor de tekst onduidelijk of zelfs onleesbaar wordt.
2. Schreefloze letters
Deze worden ook wel Sans-Serif genoemd. Schreefloze letters zijn alle drukletters zonder dwarsstreepjes aan de uiteindes. Voor online gebruik zijn schreefloze letters de beste optie, omdat ze zorgen voor een zo goed mogelijke leesbaarheid.
3. Decoratieve letters
Dit is een hele brede groep. Hier vallen onder andere de sciptlettertypes (handgeschreven) onder, maar ook hele versierde fonts of gepixelde varianten. Je kunt het zo gek niet bedenken. Logischerwijs is dat deze lettertypes minder tot niet geschikt zijn voor grote stukken tekst. Decoratieve lettertypes worden vooral ingezet voor titels, uithangborden, logo's en dergelijke.
Waar moet je op letten bij het combineren van lettertypes?
Belangrijkste regel hierbij is: het combineren van verschillende lettertypes doe je voornamelijk op gevoel. Als regel kan je ervan uitgaan dat het belangrijk is dat de binnenste vormen, de letterogen, op elkaar moeten lijken. Dit geeft een rustiger en evenwichtiger beeld.
Nog een belangrijke regel: combineer niet teveel lettertypes. Gebruik 2 tot maximaal 3 lettertypes binnen 1 ontwerp. Hierbij kan je nog wel de verschillende varianten toevoegen van een font. Denk hierbij aan de bold (vet) en italic (cursief) variant.
Veel lettertypes zijn enkel geschikt als kop. Denk hierbij aan de decoratieve letters. Afhankelijk van het soort tekst, moet je dan een ander font kiezen voor de bodytekst (de lopende tekst). Wil je zakelijk en professionaliteit uitstralen? Of is het een feestelijke en frivole tekst. Met het gekozen lettertype zet je meteen de toon voor de sfeer van de tekst.
Bij het combineren van twee lettertypes moet er wel voldoende verschil zitten tussen de 2 fonts. Ze moeten duidelijk te onderscheiden zijn van elkaar, maar toch in harmonie samen gaan. Ze zullen dan ook enkele gemeenschappelijke eigenschappen moeten hebben waardoor ze elkaar aanvullen en versterken. Denk hierbij aan een gelijke letterhoogte van de kleine letters, een zelfde afronding van de hoeken of een gelijke witruimte tussen de letters. Je bent op zoek naar balans, het moet niet gaan friemelen.
Lukt het echt niet om een goede combinatie te vinden? Kies dan een schreefloos lettertype en combineer verschillende varianten hiervan (bold, italic, extra bold, standaard). Zo ben je zeker van een evenwichtig resultaat.
Lettertypes in Canva
Binnen Canva vind je echt honderden lettertypes. In een gratis account kan je een aantal hiervan gratis gebruiken. In een Pro account staan ze allemaal gratis tot je beschikking. Het zijn er zoveel en je kunt hier makkelijk in verdwalen. Een handige alfabetische lijst (van een tijdje terug, dus niet meer helemaal up-to-date) vind je hier.
Ook kan je binnen Canva zoeken op bepaalde categorieën lettertypes. Probeer maar eens uit. De zoektermen "schreefloos", "kalligrafie", "vet" of "kunst" zijn een aantal veel gebruikte zoektermen.
Wist je dat je in Canva ook je eigen lettertypes kunt uploaden? Je hebt hier wel een Canva Pro account voor nodig. Dit doe je bij je merkmateriaal, zie afbeelding. Probeer Canva Pro 30 dagen gratis uit.